Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0M85
Z7_PPGAHG8001VJ40Q54HELSQ3UH7

КОКЛЮШ - МАГАРЕШКА КАШЛИЦА

Дата на публикуване: 17.04.2024
Последна актуализация: 17.04.2024

Какво представлява заболяването и кой го причинява?
Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра респираторна инфекция, което протича с характерна конвулсивна кашлица. У нас, заболяването е характерно за деца в различна възраст. Причинява се от бактерията Bordetella pertussis, слабо устойчива във външната среда – при стайна температура загива за около 30 мин.


Как се предава?
Причинителите на коклюш се отделят с пръски и капчици секрет от ларинкса, трахеята и бронхите, които при дишане, кашляне и говор попадат във въздуха. Заболяването често се предава на малки деца в домакинството/семейството от по-големи братя/сестри или от други възрастни членове.


Как се открива?
За изолиране на причинителя Bordetella pertussis в началото на заболяването от болния се взема назофарингеален секрет (за предпочитане сутрин на гладно). С по-висока чувствителност е изследването по метода PCR.


Какви са симптомите?
Инкубационен период е средно 7-10 дни.
В началото на заболяването болният е с прояви на лека до умерено висока температура, хрема и кашлица, която прераства в типична пароксизмална спастична (магарешка) кашлица. Оздравяване настъпва за около 4-6 седмици.


До какви последствия може да доведе?
Най-честите усложнения, засягат дихателните пътища и централната нервна система.
Възможно е развитието на пневмония, която в зависимост от своята тежест може да е причина и за летален изход.
При тежки форми на коклюш се наблюдава промяна в съзнанието и гърчове, които са в резултат от нарушено снабдяване с кислород и мозъчни кръвоизливи и могат да доведат до постоянна мозъчна увреда и дори до смърт.
Заболяването е опасно за кърмачета и деца в ранна детска възраст, неимунизирани срещу инфекцията.


Какво е постигнато в профилактиката на заболяването?
След въвеждане на активната имунизация се наблюдава рязко спадане на заболяемостта, изменение в клиничното протичане и моделиране на епидемичния процес (наблюдават се по-леки форми на коклюш) и спад в леталитета.
Имунизации срещу заболяването се прилагат още от първата година след раждането (Hexacima), които продължават като реимунизации  през втората година (Pentaxim), през годината, в която се навършват 6 години (Tetraxim) и през годината, в която се навършват 12 години (Boostrix)
В България ежегодно се регистрират случаи на коклюш, основно при деца. Заболяемостта варира между 0,25 - 4,06 заболели на 100 000 население.