Z6_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C19B5
Z7_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C1971

Международен ден без тютюнопушене – 16 ноември 2023 г. и Национално предизвикателство „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“.

Дата на публикуване: 14.11.2023
Последна актуализация: 14.11.2023

По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец Ноември, който през 2023 г. е на 16 ноември. 
Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен подкрепя инициативата на Министерство на здравеопазването, съвместно със Сдружение „България без дим“ – Национално предизвикателство „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“. 
Публикуваме и пълният текст от организаторите за условията за участие: 
„Предизвикателството е всеки участник, независимо от възрастта, да спечели, като спре пушенето поне за един ден в рамките на дните, предхождащи 16 ноември.
Правилата са прости:
1.    Спирате използването на тютюневи изделия за избран от Вас период  до 16 ноември 2023 г. включително, най-малко за един ден, но колкото по-дълго, толкова по-добре.
2.    Спестените пари използвате за каквото Ви душа иска, стига да не е опасно за здравето и да прави живота Ви по-ведър, усмихнат и бездимен, а ако може с тях да подпомогнете някой нуждаещ се – още по-добре.
3.    Споделяте в социалните мрежи снимка или видео от акцията Ви, като посочите спечелената сума и как я употребихте, с таг #beznikotin2023.
4.    Пращате ни линк в коментар тук или до bgbezdim@gmail.com
Допустими и препоръчителни са всякакви хватки и уловки, като например да включите приятели, Вашето семейство, колеги, Вашата фирма, организация или ведомство, както и да откажете пушенето за повече от един ден. За пълно отказване ще получите почетно споменаване от „България без дим“.
Резултатите ще бъдат представени пред медиите на Международния ден без тютюнопушене, 16 ноември 2023 г.“

РЗИ – Шумен организира всяка година различни инициативи като се стреми да обхване по-голям брой хора и да отправи послания, насочени към ограничаване на отрицателното въздействие на тютюнопушенето върху здравето на хората.
За 2023 г. кампанията на здравната инспекция по повод Международния ден без тютюнопушене ще се проведе в гр. Смядово. Експерти на РЗИ – Шумен ще проведат скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с уред „Smoker Lyzer” на 16 ноември 2023 г. (четвъртък) от 13,00 ч. в Комплекс за интегрирани услуги (гр. Смядово, ул. „Беласица“ №3). В 14,00 ч. екипът на здравната инспекция ще проведе беседа с презентация на тема: „Алтернативни средства за пушене“ с учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Смядово.
На 17 ноември (петък) в кабинетът за консултиране и отказване от тютюнопушенето разположен в сградата на РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” №1, етаж 4, ст. 41 ще се проведе 
инициативата „Отворени врати за посещение в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето“, функциониращи в РЗИ. Желаещите да се запознаят с предоставяните услуги от консултанта в кабинета могат да го посетят в часовете от 13,00 ч. до 16,00 ч.
РЗИ – Шумен напомня, че предоставя възможност през цялата година за консултиране на пушачите как да преодолеят зависимостта си от тютюневите изделия. Консултациите са безплатни и могат да се проведат в кабинета или на работното място (след предварителна заявка на телефон 054/800 717). Не е необходимо направление от общопрактикуващ лекар.
Информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.
През целия м. Ноември, след заявка от медицинските специалисти в учебните заведения, експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Шумен провеждат тематични беседи и обучения за вредата от тютюнопушенето за учениците в града.
 

den-bez-tutun