Z6_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C19B5
Z7_PPGAHG800PEFF0QBUFFL5C1971

7 април – Световен ден на здравето „Моето здраве, мое право“

Дата на публикуване: 05.04.2024
Последна актуализация: 05.04.2024

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина и посветили ежедневието си на каузата да опазват здравето на хората.
Световният ден на здравето е глобална инициатива, като мотото за 2024 г. е „Моето здраве, мое право“.
Тази година темата беше избрана, за да защити правото на всеки, навсякъде, да има достъп до качествени здравни услуги, образование и информация, както и безопасна питейна вода, чист въздух, добро хранене, достойни условия на труд и околна среда и свобода от дискриминация.
7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 година, когато е основана Световната здравна организация (СЗО). 

Регионална здравна инспекция – Шумен ще отбележи Деня на здравето с инициативата „Здраве за малки и големи“, която ще се проведе на 9 април (вторник) в арт- пространството на пл. „Освобождение“ (пред сградата на РУО – Шумен).
В часовете от 11,00 ч. до 14,00 ч. са предвидени песни, танци, състезателни игри, кътове за рисуване с участието на деца и ученици от града. В програмата са включени и младежи от Фехтовална академия „Волов“, както и изнесени кабинети за консултиранe и отказване от тютюнопушенето и за изследвания с бързи тестове за ХИВ/СПИН, хепатит B, C и сифилис от лаборанти на здравната инспекция.

Източници: Световна здравна организация - https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2024
 

svetoven-den-na-zdraveto