Z6_PPGAHG8001ES40Q54SV1NT0MG5
Z7_PPGAHG8009D07060JENEGE5101

Профилактични прегледи за туберкулозата – Седмица на отворените врати, 18 – 22 март 2024 г.

Дата на събитие: 18.03.2024
Дата на публикуване: 14.03.2024
Последна актуализация: 14.03.2024

На  24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, като инициативите тази година ще се проведат под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“. 
Безплатни профилактични прегледи за туберкулоза ще се провеждат следващата седмица в III Вътрешно отделение на МБАЛ – Шумен, с адрес в гр. Нови пазар, ул. „Христо Ботев” №22.
От 18 до 22 март на желаещите лица ще се оценява риска за туберкулоза чрез анкета и консултации. Допълнителни прегледи и изследвания ще се провеждат на лицата, които са в риск за туберкулоза.
Прегледите ще се извършват в рамките на кампанията от 8,00 ч. до 14,00 ч., като не е необходимо направление от общопрактикуващ лекар. 

Безплатни профилактични прегледи за туберкулоза за област Шумен

18-22 март 2024 г.

от 8,00 ч. до 14,00 ч.

 

III Вътрешно отделение на МБАЛ – Шумен в гр. Нови пазар, ул. „Христо Ботев” №22.

 


Скринингът за риска от туберкулоза за област Шумен се организира от Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен и Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – Шумен в рамките на националната кампания „Седмица на отворените врати“.
Експерти от РЗИ – Шумен ще проведат на 19 март (вторник) в гр. Нови пазар информационна кампания за значението на профилактичните прегледи, за източниците и начините на заразяването, както и за профилактика на заболяването. Подготвени са и здравно-информационни материали по темата. 
За 22 март (петък) от 13,00 ч. специалисти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Шумен ще проведе информационна среща, съвместно с екипа на Център за обществена подкрепа (ЦОП) гр. Шумен, за потребителите на социалната услуга.
Инициативата „Седмица на отворените врати“ се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза, включително и на латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.
Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза – начин на заразяване, рискови фактори и групи от населението, протичане на различните форми на заболяването, лечение, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се популяризира здравословният начин на живот с цел превенция на туберкулоза
При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
През изминалата 2023 г. бяха организирани и проведени 4 кампании с профилактични прегледи за туберкулоза за жителите на област Шумен.
Новооткритите случаи в област Шумен на заболели от туберкулоза лица за 2023 г. са 16, като 13 от тях са мъже и 3 жени. Регистрираните лица са на възраст от 34 г. до 83 г. и са от общините Шумен, Нови пазар, Каспичан, Велики Преслав и Смядово. Всички контактни лица на диагностицираните са установени и са им проведени необходимите изследвания.